Over ons

In het begin van de jaren negentig kwam van de kant van de Raad van Kerken het verzoek aan Vrouwen Voor Vrede om de recent in Amstelveen aangekomen vluchtelingen en asielzoekers aan goede tweedehands kleding te helpen. Drie vrouwen, Trix Hagen, Mieke Haver en Cissy Heyligers, namen deze uitdaging aan en verzamelden op alle mogelijke manieren kleding. Het Kledingproject, zoals het initiatief genoemd werd en in feite de eerste kledingbank van Nederland was, werd ondergebracht bij Vluchtelingenwerk Amstelland.

Met de komst van het Asielzoekerscentrum nam het aantal klanten fors toe. Ook werd er steeds meer kleding ingebracht. Het aantal vrijwilligers, dat wekelijks een grote hoeveelheid kleding controleerde naar de norm “Schoon, Heel en Netjes”, werd in 2000 met 2 dames, Atie Toeset en Marrie Rolden uitgebreid.

In 2006 werd de ‘Stichting Kledingbank Amstelland’ opgericht. Nieuwe klanten mochten komen winkelen: houders van de Amstelveenpas. Sinds januari 2009 is de Kledingbank ook toegankelijk voor Amsterdammers met een Stadspas. Vanaf 2013 kunnen ook inwoners van Uithoorn en Aalsmeer bij ons terecht voor kleding.In deze jaren kreeg de kledingbank onder de plaatselijke bevolking meer bekendheid, waardoor het aantal klanten en kledingbrengers sterk toenam. De groep werd achtereenvolgens versterkt met Nella, Ineke, Jeanne en Hein.

Er werd vaak verhuisd voordat de Kledingbank zich voor langere tijd kon vestigen in een onderkomen aan de Mr.P.J.M. Aalberselaan. Uiteindelijk moest ook dit pand weer verlaten worden omdat de Gemeente Amstelveen de renovatie en uitbreiding van de aangrenzende school had goed gekeurd. Vanaf september 2011 stelde de Gemeente het voormalige jeugdhonk, gevestigd aan Galjoen 4 in Amstelveen, ter beschikking. Aanvankelijk was het enthousiasme bij het team van medewerkers voor dit decentraal gelegen pand niet groot. Inmiddels is gebleken dat klanten en kledingbrengers de weg weten te vinden. Dit leidde opnieuw tot uitbreiding van het team  Inmiddels werken zo’n 20 medewerkers met veel enthousiasme bij de Kledingbank. Op maandag zijn er een 8-tal medewerkers bezig om vele kilo’s kleding uit te sorteren om de mooiste kledingstukken voor onze klanten in de winkel op te hangen en uit te stallen. Op woensdag zijn rond de 10 medewerkers bezig om klanten te ontvangen en alles in goede banen te leiden. Tevens zijn er nog medewerkers achter de schermen met administratieve zaken bezig.

Dit alles op geheel vrijwillige basis.

In januari 2008 ontving de Stichting de Vrijwilligersprijs 2007 van de Gemeente Amstelveen. 

In 2013 verwierf de Stichting een oorkonde van het Oranjefonds.

In 2015 “vierde” de Kledingbank haar 20 jarig bestaan.